Artiklar

Svårt att välja rätt hundfoder?

Det finns en uppsjö av olika sorters hundfoder på marknaden vilket kan göra det svårt att välja. Det är inte självklart att det dyraste fodret är det bästa.

Om man skaffat sin första hund är det mycket man behöver sätta sig in i. För många har det varit en lång väntan på att den nya familjemedlemmen ska komma hem. Man kan förbereda sig mycket inför ankomsten och skaffa en hundbädd, lite leksaker, ett koppel och halsband.

De flesta uppfödare lämnar gärna med en liten filt för att valpen ska känna en välbekant lukt när den kommer till sitt nya hem. Även om man varit på besök hos uppfödaren och träffat sin nya vän är det en stor omställning för den att flytta ifrån den trygga tillvaron bland andra valpar. Den lilla hunden är förmodligen rumsren men de första dagarna kräver passning och mycket omsorg.

Att vänja valpen vid nytt hundfoder

Uppfödare lämnar också oftast med lite av det hundfoder som valpen vant sig vid. Detta bidrar också till tryggheten. Det är viktigt att hunden redan från början har en lugn matplats som den kan gå till. De flesta valpar har emellertid god aptit och äter i början flera gånger om dagen. 

Valpar växer till sig fort och då behövs det ett bra energiintag. Ett bra sätt att vänja valpen vid ny mat är att blanda upp den mat man fått med från uppfödaren med den mat man sedan kommer att ge hunden. Det hundfoder man väljer behöver inte bara mätta utan också ge den balanserade kost som gör att valpen växer sig stark. 

Lär känna din hund innan du bestämmer dig för vilket hundfoder du ger den

Den lilla hunden är nyfiken och gnager gärna på allt den hittar. Det gäller att plocka undan skor, barnleksaker och annat som man vill skydda valpen från att tugga på. Men det är också viktigt att inte ge den mat som är avsedd för människor. En liten valp med stora ögon vid middagsbordet kan lätt locka till att man delar med sig.

Bästa sättet att hitta den mat som hunden mår bra av är att börja med mindre förpackningar av hundmat. Äter hunden med god aptit och dessutom inte får gaser eller andra besvär har man förmodligen hittat rätt. Men även hundar kan vara känsliga för vissa födoämnen.

Läs innehållsdeklarationen på förpackningen med hundfoder

De första månaderna är det bra att välja ett hundfoder som är anpassat för valpar. Väljer du ett torrfoder så är bitarna mindre och mer lättuggade och maten innehåller mer energi. Det kan också vara bra att blötlägga torrfodret så att det blir lättare att äta. Hunden får samtidigt i sig nödvändig vätska.

Skulle hunden reagera negativt på maten kan det bero på att den har någon typ av födoämnesallergi. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på vovvens reaktion på maten.

I välsorterade butiker som säljer hundmat kan du hitta mat som är anpassad för känsliga magar. Det kan exempelvis hjälpa att prova hundmat utan spannmål.

Fibercement – ett mycket tåligt och slitstarkt byggmaterial

Fibercement är ett mycket tåligt material som ofta formas till skivor och används till tak på stall och stallboxar. Fibercementskivor är ett bra val för bygget.

När det kommer till att bygga stall och stallboxar kan det vara bra att hålla koll på vad de olika materialen som används är gjorda av. Till exempel används ofta ett material som heter fibercement för tak till just stallboxar. Inte konstigt, med tanke på materialets goda kvaliteter.

Fibercement kommer ofta i skivor, så kallade fibercementskivor. De är en blandning av cement och cellulosafiber samt material som returpapper och mineralfiller. Ibland ingår även polypropylenfiber. En riktigt frejdig materialmix, med andra ord! Detta material ger en mycket hög hållbarhet, slagtålighet och motståndskraft mot väder och vind.

Fibercement är inte eternit och innehåller alltså inte asbest

Om kvaliteterna hos fibercement låter bekanta, är det kanske för att det var precis så man beskrev till exempel eternitskivor en gång i tiden. Eternit var också mycket populärt under lång tid. Men som bekant innehöll den där asbesten en del obehagliga överraskningar. I dag har fibercementskivor lyckligtvis kunna fylla hålet som asbesten lämnade efter sig när det förbjöds.

Du behöver med andra ord inte vara orolig för att fibercement är ett hälsovådligt material. Förväxla det inte med eternit, även om det till ytan kan se lite liknande ut. Med hjälp av fibercement kan du bygga upp ett mycket tåligt tak till ditt stall eller din stallbox, och få en byggnad att njuta av under många långa år.

Utvecklas på en hundkurs i Stockholm

Är du redo för att testa något nytt med din hund? Eller vill du bara utvecklas inom samma sport? Ta då en hundkurs i Stockholm för att lyckas som bäst.

Vill du och din bästa vän utvecklas tillsammans? Vill ni ha några utmaningar längs vägen, men samtidigt få hjälp av riktiga proffs? Då ska du gå en hundkurs med din kompis. Att ta en hundkurs med den kan vara den rätta vägen för er att gå. Ni får träna tillsammans och utveckla er.

Samtidigt som ni har ett proffs som hela tiden ser över er. En av fördelarna med att bo i Stockholm är att det finns många olika som erbjuder det. Givetvis väljer man någon som passar ens egen träningssyn och har samma syn på hundar som en själv har, det ska vara kul för båda.

Hundkurs är en bra investering i Stockholm

Trots att du har kunskap och har kommit långt med din hund, så är det alltid bra att ha en tränare. Att utmana sig själv och gå en hundkurs i Stockholm. Det finns alltid så mycket mer att lära, så varför vänta när ni kan bli ännu bättre. Även eliten har tränare.

Välj en hundkurs som faller dig i smaken. Kanske vill du testa inom ett nytt område, vem vet, det kan bli er nya favoritträning. Det är en bra investering för både dig och din hund att ta en hundkurs. En givande och lärorik tid som gör det lite roligare för alla.

Gå en hundkurs i Stockholm och ha roligt med din hund

En bra relation mellan dig och din hund är viktig. Det finns olika hundkurser du kan gå vid behov. Där får ni individanpassad hjälp. Kanske du och din hund vill gå en hundkurs i Stockholm?

Det finns hundkurser för både valpar och vuxna hundar där kursledare är pedagogiska hundälskare. Din hund får lära sig goda vanor och ni får hjälp att bygga upp en bra relation så ni får ett trivsamt liv tillsammans. Kurserna är individanpassade för att kunna möta deltagarna på deras nivå och behov. Både människor och hundar är unika och så ska det vara. Ingen relation mellan hund och människa är lik någon annan. Om du vill gå en hundkurs i Stockholm finns det lite olika kurser att välja på. Några exempel på kurser är: valpkurs, lydnads- och brukskurs, agility och jaktapportering.

Kan jag gå en hundkurs i agility utan att tävla?

Javisst kan du och din hund gå en agilitykurs utan att tävla. Du väljer själv tempo och svårighetsgrad och träningen blandar hastighet, exposivitet och precision. Att gå en agilitykurs stärker hundens självförtroende när den efterhand lär sig arbeta självständigt på vissa hinder. Du och din hund tar er genom utmanande hinderbanor tillsammans och ni blir mer samspelta. Vad ingår i agility? I en agilitybana ingår bland annat gungbräda, balansbom, slalom och tunnlar. Rekommendationer är att inte börja med ren hinderinlärning på allvar förrän hunden är runt ett år gammal. En agilitykurs passar för alla storlekar på hund, både små och stora raser är välkomna.

Med kamraten på valpkurs

Jakten på att finna den där vännen som alltid finns där har börjat. En vän som alltid ställer upp och älskar en, lika mycket som man älskar den. Såklart är det en hund man ska skaffa då.

Hur skapar man den bästa tiden med vännen som ska gå vid ens sida resten av ens liv? Man ger en lugn och trygg miljö, visar valpen att man finns där och är dess trygghet. Med dig vid sin sida har den alltid någon som skyddar den. Du kommer snart att märka att livet med valp är inte som något annat. Trodde man småbarn var jobbiga är det inget emot vad valpen är. Trots att den precis var ute, satte den sig och kissade på den nya mattan. Ja, det är bara att torka och tvätta. På nätterna vaknar man mer än en gång av en valp som sitter och gråter, orolig över den nya miljön och i behov av lite kärlek.

Bra med valpkurs

Trots att man ger sin valp den bästa tänkbara uppväxten kan det bli en osäker hund, den kan även bli väldigt trygg och glad, eller reaktiv. Saken med hundar är att liksom människor är de individer. Alla är olika. När man väljer valp redan från att de är små kan man ofta se lite hur de kan komma att bli. Vad som är bra för alla valpar är att gå på valpkurs, det är väldigt lärorikt för både dig och hunden. Dessutom får ni en chans att bilda ett bra band redan då. Läs mer om valpkurser på denna hemsida: valpkursgöteborg.se

Hur jobbar veterinärer i Stockholm?

Om man generellt talar om veterinärer och deras yrke så handlar det ju primärt om samma sak oavsett var de utövar sitt yrke – det gäller alltså att rädda djur. Dock så kan man dela upp veterinärer och deras uppgifter efter var i landet de bor och här ser man att man som veterinär i Stockholm kan ha lite annorlunda uppgifter jämfört med vad en veterinär i en mindre stad kanske har. Det blir ju så att ju fler människor som bor i en stad – ja, desto fler blir också djuren, fler och konstigare. Konstigare menar vi här att det är lite mer udda djur som huserar i Stockholm och dit räknar vi ormar, ödlor och spindlar som kan utgöra en fara för allmänheten och där alltså veterinärer får lite mer att bita i på så sätt.

Det kan ju nämligen vara så att exempelvis en giftig orm på något sätt tagit sig ur sitt terrarium och där måste då veterinärer i Stockholm vara beredd att bistå räddningspersonal med både goda råd och eventuellt infångande. Vi säger inte att detta är exklusivt för just veterinärer i Stockholm – det kan naturligtvis hända vart i landet som helst – det vi menar är att chanserna är betydligt större i Stockholm i och med den stora befolkningsmängden.

Veterinärer i Stockholm får alltså vara lite mer beredda på att något osannolikt ska kunna inträffa under sina arbetsdagar och därmed blir då även dennes yrke lite mer spännande. Utöver detta så är jobbet ganska likt och det som kan skilja är egentligen avstånden som finns i Stockholm som kan påverka hur snabbt veterinärer kan ta sig från plats A till plats B – annars är det, som sagt, väldigt likt oavsett var i Sverige man arbetar.

Kan jag få jobb som veterinär i Stockholm?

Att arbeta som veterinär kräver att man har en examen som visar att man är lämplig och får utföra jobbet. Det är en väldigt tuff utbildning som kan jämföras med den som läkare genomför så det är definitivt inte yrke som passar alla men om man har genomfört denna och tagit sin examen så behöver man inte vara orolig över att gå utan jobb.

Det råder nämligen en ganska stor brist på veterinärer i dagsläget och detta syns framförallt i de större städerna i allmänhet och Stockholm då i synnerhet. Just i Stockholm så är det nämligen så att veterinärer nästan är garanterade jobb och detta beror helt och hållet på att det flyttar in så pass många människor i staden och att dessa alltså i sin tur tar med sig sina djur som i sin tur leder till jobb för veterinärer.

Att djur blir sjuka, skadade eller behöver avlivas är ju inget konstigt och ju fler djur som finns i omlopp – ja, desto fler uppdrag blir det ju också för veterinärer att ta på sig. Alltså kan man här säga att veterinärer i Stockholm kommer att ha uppdrag och behövas så länge som denna enorma inflyttning sker i samma takt som den gör i dagsläget.