Fibercement – ett mycket tåligt och slitstarkt byggmaterial

Fibercement är ett mycket tåligt material som ofta formas till skivor och används till tak på stall och stallboxar. Fibercementskivor är ett bra val för bygget.

När det kommer till att bygga stall och stallboxar kan det vara bra att hålla koll på vad de olika materialen som används är gjorda av. Till exempel används ofta ett material som heter fibercement för tak till just stallboxar. Inte konstigt, med tanke på materialets goda kvaliteter.

Fibercement kommer ofta i skivor, så kallade fibercementskivor. De är en blandning av cement och cellulosafiber samt material som returpapper och mineralfiller. Ibland ingår även polypropylenfiber. En riktigt frejdig materialmix, med andra ord! Detta material ger en mycket hög hållbarhet, slagtålighet och motståndskraft mot väder och vind.

Fibercement är inte eternit och innehåller alltså inte asbest

Om kvaliteterna hos fibercement låter bekanta, är det kanske för att det var precis så man beskrev till exempel eternitskivor en gång i tiden. Eternit var också mycket populärt under lång tid. Men som bekant innehöll den där asbesten en del obehagliga överraskningar. I dag har fibercementskivor lyckligtvis kunna fylla hålet som asbesten lämnade efter sig när det förbjöds.

Du behöver med andra ord inte vara orolig för att fibercement är ett hälsovådligt material. Förväxla det inte med eternit, även om det till ytan kan se lite liknande ut. Med hjälp av fibercement kan du bygga upp ett mycket tåligt tak till ditt stall eller din stallbox, och få en byggnad att njuta av under många långa år.